Anevrism Cerebral: Cauze, Simptome, Tratament in 2017!

Fumatul, varsta inaintata, consumul excesiv de cafea sau bauturi energizante, tensiunea arteriala crescuta si loviturile la cap sunt doar cateva dintre cauzele unui anevrism cerebral. Potrivit statisticilor Fundatiei Brain Aneurym, se estimeaza ca o persoana din 50 sufera de un anevrism cerebral. La nivel mondial, peste 500.000 de oameni mor anual din cauza unui anevrism cerebral, iar aproape jumatate dintre victime au sub 50 de ani.
Aceasta afectiune reprezinta o dilatatie anormala a arterelor care alimenteaza creierul cu sange, ce poate lua nastere din cauza unor puncte slabe din peretele arterial.

In lipsa unui tratament medical de specialitate, anevrismul cerebral poate duce in scurt timp la atac cerebral, leziuni permanente la nivelul creierului sau chiar deces.

creier

Majoritatea cazurilor de anevrism cerebral se produc fara rupturi, iar simptomele lipsesc sau sunt nesemnificative. In schimb, ruptura anevrismala, numita si hemoragie subarahoidiana, este brutala si poate cauza leziuni grave la nivelul creierului, fiind necesara interventia medicala de urgenta.

Afla care sunt cauzele anevrismului cerebral, semnalele de alarma care ar putea indica o problema, analizele ce ajuta la stabilirea diagnosticului, metodele de tratament si de preventie ale acestei afectiuni.

Simptome ale anevrismului cerebral

Majoritatea anevrismelor cerebrale nu prezinta rupturi si nu dau simptome ingrijoratoare, fiind descoperite in urma examenelor medicale de rutina, scrie healthline.com. Durerile de cap sau cele retroorbitale (resimtite in spatele ochilor), tulburarile de vedere si ameteala sunt posibile simptome care pot aparea in cazul unui anevrism cerebral fara ruptura.

In schimb, atunci cand un anevrism se rupe, pot aparea diverse manifestari, cauzate de sangele care creeaza presiune pe diverse regiuni din creier. In astfel de situatii, persoana se poate confrunta cu:
– Dureri puternice de cap, aparute din senin;
– Sensibilitate la lumina (fotosensibilitate);
– Vedere incetosata;
– Gat intepenit;
– Caderea partiala sau totala a pleoapelor;
– Convulsii (miscari necontrolate ale musculaturii corpului);
– Senzatie de greata si varsaturi;
– Dificultati de limbaj (vorbirea neclara, inceata, ragusita, balbaita sau rapida);
– Tulburari de miscare (incapacitatea de mentinere a echilibrului, imposibilitatea de a calca, mers tarait etc.);
– Pierderea constientei.
Daca prezinti unul sau mai multe dintre simptomele descrise mai sus, solicita ingrijire medicala de urgenta!

Cauzele aparitiei de anevrism cerebral

Anevrismul cerebral se poate dezvolta ca urmare a ingrosarii arterelor care alimenteaza creierul cu sange si oxigen, afectiune numita ateroscleroza (specifica persoanelor varstnice si celor care au un nivel crescut de colesterol in organism), dar si din cauza unor boli mostenite sau a loviturilor puternice la cap.
Potrivit webmd.com, boala polichistica renala si sindromul Marfan sunt doua afectiuni mostenite care favorizeaza aparitia anevrismului cerebral. Cea dintai afecteaza functia rinichilor, ducand mai departe la hipertensiune arteriala, principala cauza a anevrismului cerebral, iar a doua se manifesta prin mutatii genetice care pot deteriora arterele ce alimenteaza creierul cu sange.
De asemenea, anumiti factori de risc pot creste riscul de aparitie a unui anevrism cerebral sau de rupere a acestuia.

Potrivit unui studiu publicat in revista stiintifica Stroke, de vina pentru dezvoltarea sau ruperea unui anevrism cerebral pot fi:

 • hipertensiunea arteriala care nu este tinuta sub control cu medicamente specifice
 • exercitiile fizice intense
 • consumul excesiv de cafea, alcool sau bauturi energizante
 • stresul pe termen lung si crizele de furie
 • consumul de droguri, in special de cocaina
 • fumatul
 • istoricul familial (cei care au in familie cazuri de anevrism cerebral sunt mai expusi riscului de a dezvolta aceasta afectiune)
 • un anevrism cerebral anterior
 • rasa (in cazul afro-americanilor, exista o incidenta mai mare de anevrism cerebral)
 • sexul (femeile sunt mai predispuse la aparitia anevrismului cerebral si a rupturii acestuia, din cauza nivelului scazut de estrogen)

Analize care pot depista un anevrism cerebral

Anevrismul cerebral poate fi diagnosticat cu ajutorul unor teste precum: tomografia computerizata (poate depista si ruptura unui anevrism cerebral), angiografia CT coronariana (o investigatie care permite aprecierea depozitelor de calciu din artere si prezenta stenozei), angiografia prin rezonanta magnetica (o examinare bidimensionala si tridimensionala a vaselor de sange) sau angiografia cerebrala (metoda utilizata in special pentru localizarea anevrismelor de mici dimensiuni, sub 5 milimetri).

Cum se trateaza anevrismul cerebral

Tratamentul anevrismului cerebral depinde de: marime, localizare si grad de severitate. De asemenea, varsta pacientului si starea lui generala de sanatate pot influenta decizia medicului in privinta unui tratament adecvat.
In cazul anevrismului cerebral fara ruptura mai mic de 10 milimetri, interventia chirurgicala pe creier este riscanta, asa ca optiunile de tratament presupun adesea observarea pacientului si, uneori, administrarea de medicamente care tin sub control tensiunea arteriala.

Daca un anevrism este mare si produce simptome grave, medicul poate realiza fie o embolizare endovasculara (un tratament noninvaziv realizat prin interiorul vaselor, care realizeaza un fel de „plombare” a anevrismului, pentru a evita patrunderea sangelui si potentialul de rupere al acestuia), fie un clipping anevrismal (care presupune introducerea unui clips metalic in jurul anevrismului, astfel incat sa fie intrerupta alimentarea cu sange a acestuia).

Cum poate fi prevenit anevrismul cerebral

Desi in cazul anevrismului exista factori ce nu pot fi preveniti, cum ar fi varsta, sexul, rasa ori bolile genetice, anumite modificari in stilul de viata pot reduce semnificativ riscul de aparitie a acestei afectiuni.
Renuntarea la fumat, alimentatia bogata in fructe, legume, cereale integrale, carne slaba si lactate cu continut redus de grasime, mentinerea tensiunii arteriale si a colesterolului in limitele normale, miscarea zilnica si analizele periodice sunt masuri pe care le poti lua pentru a preveni aparitia unui anevrism cerebral.

 • brain-2749313_640
 • butterfly-effect-2808334_640
PR Total este un serviciu online dedicat companiilor care doresc sa informeze publicul tinta prin comunicate de presa. Acest serviciu de comunicate de presa online este gratuit! PR Total ofera posibilitatea oricarei companii sa publice gratuit comunicate de presa pe acest portal online.