Avertisment pentru stapanii de animale de companie: 10 boli transmise de la animal la om

Sunt dragalase, fac parte din familie si le iubim foarte mult. Insa, pe langa toate aceste lucruri, trebuie sa constientizam ca micile vietati necuvantatoare sunt purtatoare de microbi, bacterii si bineinteles de boli greu de identificat cu ochiul liber si care reprezinta un pericol pentru sanatatea noastra. Iata in cele ce urmeaza care sunt cele mai raspandite 10 boli ale animalelor de companie pe care ni le pot transmite.

Veterinar Examineaza Pisica

Printre cele mai grave boli ce sunt transmise de catre animalul de companie sau cel domestic este Rabia, zisa popular si turbarea. Aceasta boala intra in categoria afectiunilor viral-mortale, cu o raspandire in intreaga lume ce este transmisa omului prin muscatura. Se poate preveni acest lucru prin simpla vizita la o clinica veterinara specializata precum este CherryVet si vaccinarea cainelui sau a pisicii, dar si prin evitarea contactului cu animalele salbatice. Este mai bine sa prevenim decat sa tratam sau sa ne riscam sanatatea.

Alta boala care poate sa cauzeze probleme deosebite omului poarta denumirea de Bruceloza, afectiune ce provoaca inflamatia organelor genitale si determina avort femeilor insarcinate. Este usor transmisibila prin contactul direct, secretiile si excretiile catelelor care au avut diverse probleme in decursul perioadei de gestatie sau care au avortat puisorii.

 • Toxoplasmoza, periculoasă pentru femei

Aceasta afectiune se ia de la pisici, este transmisa pe cale digestiva si poate provoca avort spontan la femeie, afectiuni ale vederii, etc.

 • Leptospiroza, este o boala ce se transmite contactul cu apa sau hrana contaminata, secretiile si excretiile animalului bolnav, producand meningita, febra, insuficienta renala hepatica. Metoda de prevenire este prin vaccinarea cainilor, evitarea contactului cu posibilele animale bolnave asi sursele de apa nepotabile.
 • Afectiunea parazitara transmisa prin inghitirea oualor de Toxocara canis (eliminate din intestinul canidelor si felinelor nedeparazitate) poarta numele de larva migrans visceralae. Este greu de diagnosticat deoarece este caracterizata printr-un tablou complex subclinic, iesind la iveala in testul serologic. Aceasta se poate preveni prin respectarea de reguli stricte de igiena dupa contactul cu un animal nedeparazitat. Este obligatorie spalarea cu apa si sapun a mainilor si deparazitarea frecventa a animalutului de companie.
 • Daca cainele a consumat carne de oaie contaminata este posibil ca acesta sa fi contactat boala parazitara numita echinococoza. Aceasta se manifesta dupa ingerarea oualelor de parazit eliminate de animal prin aparitia la nivelul organelor de chisti.
 • Giardioza este o parazitoza transmisa pe cale fecalo-orala si este grava in special la copii la care evolueaza cu enterita. Poate fi prevenita in schimb daca se respecta regulile de igiena asa cum se cuvine, animalele sunt tratate de catre un doctor veterinar si le sunt aplicate vaccinurile la zi.
 • O boala transmisa prin muscatura tantarilor si a puricilor ce au infectat animalele bolnave, poarta denumirea de Leishmanioza. Este o afectiune grava care  se manifesta prin stari febrile si pancitopenie, atat organele interne cat si pielea este vizibil afectata. De regula este greu de depistat si nu prea exista un tratament sigur. Cel mai bine este sa se previna prin deparazitarea cainilor temenica atat externa dar si interna.
 • Cainele si pisica pot sa transmita omului o parazitoza a sangelui numita Babesioza ce este contactata de la capuse. Fiind netratata aceasta este mortala. Bolnavul poate suferi de febra, icter, anemie si hemoglobinurie. Prevenirea instalarii acestie boli grave se realizeaza prin vizite periodice la un cabinet veterinar pentru tratamente antiparazite externe a animalului si prin evitarea contactului uman cu capusele.
 • Cainele, porcul, oaia si capra pot sa transmita oricand omului raia. Aceasta afectiune are o evolutie cutanata si provoaca mancarime, o roseata in forma de pete,  crustizare, pseudotundere. Este mai greu de combatut, dar mai usor de prevenit prin tratarea animalului bolnav, evitarea atingerii acestuia si prin spalatul regulat pe maini cu folosind jetul de apa si sapunul antibacterian.
 • Orice animal, bolnav sau nu, poate sa provoace omului pe cale digestiva o boala care afecteaza primar sistemul gastrointestinal cu numele de salmoneloza. Este recomandat ca animalul sa fie dus la periodic la controale veterinare pentru a fi prevenita infectarea.
 • Clamidioza, afectiunea transmisa prin aerosoli ce provin de la animalele bolnave si in special de la cele zburatoare precum pasarile de colivie. Aceasta are o evolutie in deosebi la nivelul cailor respiratorii cauzand pneumonie.

Cosmetica Tuns Caini Bucuresti

Facand o programare la un cabinet veterinar care sa asigure servicii de cosmetica si tuns pentru animale precum este Cherry Vet: http://www.cherryvet.ro/servicii/cosmetica-canina-felina/ reprezinta una dintre solutiile cele mai accesibile pentru cei care vor sa previna aparitia sau instalarea unor astfel de boli.

Ceea ce trebuie sa retinem este faptul ca prevenirea se realizeaza prin tratarea animalelor bolnave, respectarea cu strictete a regulilor de igiena, interzicerea femeilor gravide de a se apropia de pisici pentru a nu pune in pericol sarcina.

 • boli de la animalele de companie
 • Veterinar Examineaza Pisica
 • Cosmetica Tuns Caini Bucuresti
PR Total este un serviciu online dedicat companiilor care doresc sa informeze publicul tinta prin comunicate de presa. Acest serviciu de comunicate de presa online este gratuit! PR Total ofera posibilitatea oricarei companii sa publice gratuit comunicate de presa pe acest portal online.