Ministerul Educatiei vrea sa revolutioneze sistemul: profesorii vor putea propune planuri de lectii pe o platforma speciala

Ministerul Educatiei a solicitat crearea unor retele de resurse educationale deschise pentru profesori, la nivelul fiecarui judet. Astfel, dascalii vor putea propune planuri de lectii, proiecte si alte materiale educationale pentru a fi postate in cadrul acestor platforme. Evaluarea si selectia resurselor se va face de catre inspectoratele scolare judetene.

Care sunt recomandarile MEN?

  • In acord cu directivele Comisiei Europene si cu linia strategica din Agenda Digitala a Romaniei privind utilizarea TIC in cadrul procesului de invatare (resurse educationale deschise/RED si Web 2.0), inspectoratele scolare judetene, la solicitarea Ministerului Educatiei Nationale (MEN), vor dezvolta pe site-urile proprii un spatiu de organizare a resurselor educationale deschise, elaborate de cadrele didactice din judet, se arata intr-un comunicat transmis de Ministerul Educatiei.
  • In acest sens, MEN recomanda o structura de continut unitara, organizata pe niveluri de invatamant/clase si arii curriculare/discipline de studiu. In functie de complexitatea si varietatea resurselor, acestea pot fi structurate si pe alte tipologii (ex.: curriculare/ extracurriculare). Termenul dezirabil de implementare a acestei initiative este luna noiembrie 2017.
  • Resursele educationale deschise sunt mijloace de invatare adaptate la nevoile specifice ale procesului instructiv-educativ, disponibile gratuit. Din aceasta categorie fac parte diverse materiale de invatare, suporturi de curs, proiecte, experimente si demonstratii, dar si programe scolare, ghiduri pentru profesori sau alte materiale educationale (articole, module, prezentari ce acopera atat sfera curriculara, cat si cea extracurriculara etc.).
  • Cadrele didactice pot propune materiale educationale proprii, in format electronic, cu respectarea legislatiei in vigoare privind proprietatea intelectuala/dreptul de autor. Evaluarea si selectia resurselor se desfasoara la nivelul inspectoratelor scolare, in consiliile consultative de specialitate. Procesul de evaluare si selectie a resurselor educationale deschise se va derula cu ritmicitate, cel putin o data pe luna, in functie si de frecventa si numarul materialelor educationale depuse.

O structura unitara de organizare va permite ulterior integrarea colectiilor de resurse din fiecare judet in Biblioteca Scolara Virtuala, a carei realizare Ministerul Educatiei si-a asumat-o pana la finalul actualului exercitiu de finantare din fonduri europene (2014-2020), alaturi de Platforma Scolara de e-learning.

Sursa: http://adevarul.ro/educatie/scoala/ministerul-educatiei-solicitat-crearea-retele-resurseeducationale-deschise-profesori-nivelul-inspectoratelor-scolarejudetene-1_5a00266c5ab6550cb8dd784c/index.html

  • profesor si elev
PR Total este un serviciu online dedicat companiilor care doresc sa informeze publicul tinta prin comunicate de presa. Acest serviciu de comunicate de presa online este gratuit! PR Total ofera posibilitatea oricarei companii sa publice gratuit comunicate de presa pe acest portal online.