Rechizite scolare gratuite pentru elevii cu posibilitati materiale reduse

Rechizite clasa 1 papetarie.ro

Rechizite clasa 1

Elevii cu posibilitati materiale reduse vor primi si in anul scolar 2013-2014 rechizite gratuite, din partea Guvernului Romaniei. La nivelul judetului Vrancea, pentru clasa pregatitoare se estimeaza ca vor fi 1.650 de copii care vor beneficia de rechizite gratuite. La clasa I sunt 1.370 de elevi, iar la clasele II-IVsunt inscrisi 4.810 copii care ar putea beneficia de rechizite scolare gratuite. La clasele V-VII sunt 4.230 de elevi, iar de la clasa a VIII-a sunt 1.320 potentiali beneficiari ai rechizitelor scolare gratuite oferite de stat.

Tot ce trebuie sa faca parintii cu posibilitati materiale modeste este sa intocmeasca dosarele cu documentele cerute de lege, pe care trebuie sa le depuna la secretariatele unitatilor de invatamant unde copiii lor invata. Din experienta anilor trecuti insa, este nevoie de multa rabdare si timp pentru intocmirea dosarelor, iar unii parinti, oricat de saraci ar fi, renunta la rechizitele gratuite, fiind satui de numeroasele drumuri pe care trebuie sa le faca. „Ar trebui ca parintii sa nu mai fie nevoiti sa faca atata alergatura pentru intocmirea dosarelor deoarece din aceasta cauza unii din ei renunta. Cheltuie mai mult pe drum decat ar costa pachetul. Noi am avut oarece probleme, dar pana la urma au fost rezolvate. Ar trebui sa fie lasat la latitudinea scolii si sa se decida la nivelul Consiliului Profesoral din scoala unde vor fi acordate aceste rechizite gratuite, mai ales ca aici se cunosc cazurile sociale cel mai bine. Dar probabil exista tendinta de neincredere si trebuiesc facute aceste dosare”, a spus Tiberiu Dima, directorul Scolii „Ion Basgan” din Focsani. Conditia obligatorie pentru a accesa acest program este ca venitul lunar pe membru de familie sa fie maximum 50% din salariul de baza minim brut pe tara.

Pachetul cu rechizite va avea continut diferentiat, in functie de nivelul de studiu si va avea o valoare cuprinsa intre 25 de lei pentru invatamant primar si 30 de lei pentru invatamant gimnazial. Achizitia pachetelor cu rechizite scolare se va face pe structura clasa pregatitoare, rechizite clasa 1, clasele II-IV, V-VII si clasa a VIII-a.

Anul trecut, pachetele pentru clasa pregatitoare au continut un ghiozdan, doua caiete de desen A4, un caiet dictando cu 48 de file, doua caiete tip geometrie, un caiet matematica cu 48 de file, un caiet tip I, trei creioane, un set de creioane colorate, radiera, penar, acuarele, doua pensule, planseta, plastilina, lipici si hartie glasata. Cele destinate copiilor din clasa I au fost alcatuite din caiete tip I si II, caiete speciale pentru abecedar, caiete de desen, creioane, stilouri, creioane colorate, gume de sters, acuarele, ascutitori, betisoare din plastic, penare, coperti, rigle si ghiozdane. Elevii claselor II -VIII au primit caiete de dictando si de matematica, caiete de desen, vocabulare, creioane, pixuri, coperti, creioane colorate, gume de sters, acuarele, ascutitori, penare si sabloane cu harta Romaniei.

Licitatia pentru achizitionarea pachetelor cu rechizite este organizata prin SEAP, iar firmele interesate vor depune documentatiile pana pe 29 iulie. „Programul continua si in acest an. Parintii pot intocmi documentatia pana la finalul lunii septembrie, pe care o vor depune la unitatea de invatamant. Distribuirea pachetelor se va face direct in scoli”, a spus Luminita Balaban, inspector scolar general adjunct, presedintele comisiei pentru acordarea rechizitelor scolare la nivel de judet.

Spune-ți părerea