TOP 8 cei mai mari inventatori ai tuturor timpurilor!

Lumea, si tot ce tine de ea, este schimbata de oameni. Fie in bine, fie in rau, oamenii au transformat si au scris istoria lumii, inca de la inceputurile ei.

Sa alegi cativa oameni care si-au pus amprenta asupra lumii si a istoriei ei este destul de greu. Asta pentru ca nu stii la ce te referi prin aceasta schimbare: au schimbat-o in bine sau au schimbat-o in rau? Ca Hitler, de exemplu. Sau cati astfel de oameni exista, tinand cont ca, probabil, si in anii 200 au existat astfel de personalitati, care au ajutat, mai mult sau mai putin, la evolutie. Dar nu stii asta, pentru ca dovezile sunt cam seci.

TOP 8 cei mai mari inventatori ai tuturor timpurilor

In orice caz, cand vine vorba de tehnologie, lucrurile par a fi mai simple. Evolutia lumii din punct de vedere tehnologic, este scrisa. Plus ca in acest caz, lumea a fost schimbata in bine. Astfel, locurile fruntase sunt ocupate de opt savanti care au lasat mostenire o lume mai buna si mai usor de trecut prin ea

Henri Coanda si avionul cu reactie

Henri Coanda (iunie 1886-noiembrie 1972) a fost un academician si inginer roman, pioner al aviatiei si cel care a descoperit efectul care ii poarta numele. Aeronava Coanda- 1910 a fost primul avion cu propulsie prin reactie din lume conceput, proiectat, construit, testat si pilotat de romanul Coanda, cand avea doar 24 de ani.

Avionul avea fuselajul de lemn, acoperit cu placaj subtire. Sectiunea fuselajului era triunghiular-rotunjita, avand elementele de directie situate in coada in forma crucii Sfantului Andrei. Propulsorul a fost denumit de Henri Coanda la vremea aceea turbopropulsor, un motoreactor cu suflanta centrifuga conform terminologiei actuale.

Din pacate, prima lui incercare nu a avut succes. Aparatul a scapat de sub control si s-a lovit de un zid. Din fericire, Coanda s-a ales doar cu o spaima zdravana si cateva contuzii minore pe fata si maini.

In 1934 obtine un brevet de inventie francez pentru dispozitivul cu devierea unui curent de fluid care patrunde intr-un alt fluid, fenomenul numit astazi Efectul Coanda. El consta in devierea unui jet de fluid care curge de-a lungul unui perete convex.

Nikola Tesla si curentul alternativ

Nikola Tesla (iulie 1856-ianuarie 1943) a fost un inventator, fizician, inginer mecanic si unul dintre promotorii cei mai importanti ai electricitatii comerciale. El va ramane in istorie pentru contributiile sale pentru curentul alternativ (AC). Inventiile si munca teoretica ale lui Tesla au pus bazele cunostintelor moderne despre curentul alternativ, puterea electrica, sistemele de curent alternativ, incluzand sistemele polifazice, sistemele de distributie a puterii si motorul pe curent alternativ. Au determinat cea de-a doua Revolutie Industriala.

Curentul alternativ este curentul electric al carui sens se schimba periodic, spre deosebire de curentul continuu, al carui sens este unidirectional (deplasarea electronilor intr-o singura directie constanta).

Amprenta lui Tesla poate fi observata in civilizatia moderna, oriunde este folosita electricitatea. Pe langa descoperirile sale despre electromagnetism si inginerie, Tesla este considerat un pionier in domeniile roboticii, balisticii, stiintei calculatoarelor, fizicii nucleare si fizicii teoretice.

Alexander Graham Bell si telefonul

Bell (martie 1847-august 1922) a fost un om de stiinta care in 1876 a brevetat pentru prima data in istorie un dispozitiv capabil sa emita si sa receptioneze cuvintele rostite: telefonul de astazi. In transmitator undele sonore loveau o diafragma flexibila de care era atasat un magnet permanent.

In 1861, profesorul Johann Philipp Reis a descoperit un ”aparat de vorbit la distanta”, insa nu s-a ocupat de perfectionarea lui. In 1873, Bell incearca sa perfectioneze „telegraful harmonic”, experimente care vor fi folosite mai tarziu in inregistrarea sonora. Astfel, construieste ”fonoautograful”, care inregistreaza tonul pe un cilindru innegrit cu funingine. Bell descopera intamplator transmiterea tonului, cu toate ca nu reuseste din nou sa-l reproduca.

Pe 14 februarie 1876 i se acorda patentul pentru descrierea fenomenului, cu solicitarea de a trimite un aparat care functioneaza. Alexander Graham Bell a experimentat cu aparatul inventat de profesorul german Johann Philipp Reis.

Reis a si denumit aparatul inventat „Telephon” si este inventatorul initial a aparatului construit in Germania deja in octombrie 1861. Bell depune o cerere de brevet si in America. Dupa brevetul acordat gresit lui Bell, aparatul lui nu a putut sa functioneze, fapt care a dus la mari controverse. Acordarea falsa a patentului lui Graham Bell are loc cu cateva ore inaintea lui Elisha Gray.

Gray a realizat perfectionarea aparatului construit de profesorul de fizica Reis si a prezentat, spre deosebire de Bell, un aparat in stare de functionare. Bell a prezentat si el un astfel de aparat mult mai tarziu dupa acordarea oficiala a patentului, dar acest aparat nu era construit dupa patentul acordat initial lui Bell.

Aparatul lui Bell construit dupa patentul depus initial nu putea sa functioneze. Deci si acordarea patentului si denumirea de inventator al telefonului este gresita.

Guglielmo Marconi si radioul

Marconi (aprilie 1874-iulie 1937) a fost un inginer si fizician italian, inventatorul telegrafiei fara fir si a antenei de emisie, adica radioului. La numai 21 de ani, Marconi a facut la Londra o demonstratie prin care arata lumii dispozitivul sau ciudat, cu care putea transmite semnale la distanta, fara fir.

Desi presa si publicul nu l-a bagat in seama, catalogandu-l ca fiind un ”tanar pus pe sotii”, crezand ca ceea ce face este un truc, el a continuat experimentele. Un an mai tarziu a fost capabil sa transmita semnale de cod pe o distanta de sase kilometri, iar in 1902 a reusit sa transmita primul semnal radio peste Atlantic. Insa momentul de glorie si recunostiinta cuvenita a venit in 1903, cand a pus aparatul la dispozitia presedintelui american Roosvelt, ca sa-i transmita felicitari regelui Eduard al VII-lea al Angliei.

Scufundarea Titanicului a fost proba de foc a telegrafiei fara fir a lui Marconi. Datorita ei, cei de pe vas au putut alarma navele aflate in trafic. Fara telegraful fara fir, Titanicul ar fi disparut fara urma, cu tot cu supravietuitorii care au mai ramas.

Alan Turing si calculatorul

In scurta viata pe care a dus-o, Turing (iunie 1912-iunie 1954) a avut timp sa lase o mostenire de care se bucura toata planeta. Informatician, matematician si filosof, Turing a contribuit la dezvoltarea informaticii, aducand o formalizare a conceptelor de „algoritm” si „computatie”, cu ajutorul masinii Turing, considerata a fi un model de calculator generic.

In timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial el a condus sectiunea responsabila de criptanaliza mesajelor codificate ale Marinei Germane. se spune ca el a scurtat istoria neagra a razboiului cu doi ani si a salvat 14 milioane de vieti. Alaturi de o echipa de matematicieni si criptografi, Turing a incercat si a reusit sa sparga codul Enigma folosit de germani, creand un computer special pentru acest scop.

Dupa principiul ca „doar o masina poate bate o alta masina”, Turing s-a pus pe treaba. Enigma functiona dupa un principiu simplu. Ea era dotata cu o tastatura prin care se introduce textul, litera cu litera, dar iese alt mesaj. Doar cine are cheia potrivita il poate citi. Cheia se schimba in fiecare zi, de aceea Aliatii au avut mult de munca pana sa sparga codul. Germanii au ales sa schimbe codul zilnic ca inamicii sa nu aiba timp sa gaseasca cheia potrivita.

Masina creata de Turing pentru a descifra codurile Enigma s-a numit „Bombe“ si „Victory“. Alan Turing a pus fundamentele informaticii moderne, a definit criteriile inteligentei artificiale si a descifrat codurile folosite de armata germana.

James Watt si motorul cu aburi

Watt (ianuarie 1736-august 1819) a fost un inventator si inginer, fiind cel care a adus cele mai multe contributii in Revolutia Industriala, dupa ce a imbunatatit si a pus in functionare masina cu abur a lui Thomas Newcomen. El a inventat camera separata de condensare a aburului, respectiv reproiectarea si adaptarea regulatorului centrifugal.

James Watt este si inventatorul si cel care detine brevetul pentru locomotiva cu abur. Motorul cu abur este un motor termic cu ardere externa, care transforma energia termica a aburului in lucru mecanic. Aburul sub presiune este produs intr-un generator de abur prin fierbere si se destinde intr-un agregat cu cilindri, in care expansiunea aburului produce lucru mecanic prin deplasarea liniara a unui piston. Aceasta miscare de cele mai multe ori este transformata in miscare de rotatie cu ajutorul unui mecanism biela-manivela.

Motoarele cu abur au dominat industria si mijloacele de transport din timpul Revolutiei industriale, fiind utilizate la locomotive, vapoare, pompe, generatoare electrice si altele.

Wernher Magnus Maximilian Freiherr von Braun si cercetarea spatiului

Cunoscut mai ales ca Wernher von Brau (martie 1912- iunie 1977), el a fost pioner si vizionar al tezvoltarii tehnologiei si zborurilor rachetelor. Wernher von Braun, conducator al programului german de creare a rachetelor germane, cea mai cunoscuta fiind V2 a fost adus in Statele Unite, impreuna cu o buna parte a echipei sale stiintifice de la Peenemünde, printr-o operatiune secreta numita Operatiunea Paperclip.

A lucrat la programul militar american ICBM (Intercontinental ballistic missiles), apoi la NASA, ca director al Centrului Marshall pentru Zboruri Spatiale si ca sef al proiectului rachetei Saturn V, superracheta anilor ’60 care a permis Statelor Unite sa lanseze in spatiu nave din ce in ce mai performante din seria programului spatial Apollo.

Von Braun este unanim considerat „parintele” programului spatial al Statelor Unite, fiind de asemenea amintit ca liderul stiintific al echipei de specialisti din Germania Nazista, care a proiectat si realizat racheta V-2, ce a ucis peste 7.000 de oameni in Marea Britanie in 1944 si 1945.

Timothy John Berners-Lee si World Wide Web

Tim Berners-Lee este programatorul care a inventat Worls Wide Web, sau „www”, organizatia care tuteleaza standardele Web-ului. Tim Berners-Lee a propus pentru prima data, in martie 1989, un sistem de management al informatiilor, care la scurt timp, cu ajutorul lui Robert Cailliau, a implementat cu succes prima comunicare HTTP intre un client si un server.

Primul sit web, http://info.cern.ch, creat de catre Lee si ceilalti colaboratori, exista si astazi. „WWW” reprezinta totalitatea site-urilor, documentelor si informatiilor de tip hipertext legate intre ele, care pot fi accesate prin reteaua mondiala de internet.

 

Documentele, care rezida in diferite locatii pe diverse calculatoare server, pot fi regasite cu ajutorul unui identificator univoc numit URL. Hipertextul, inclusiv imagini, este afisat cu ajutorul unui program de navigare in web numit browser, care descarca paginile web de pe un server web si le afiseaza pe un terminal „client” la utilizator.

Inventii si inventatori mai exista si, tinand cont ca tehnologia este imbunatatita si descoperita de la o zi la alta, vor mai fi. Cei opt inventatori enumerati ne-au schimbat viata, asta e clar. Poate ca la vremea respectiva ei nu stiau ce mina de aur au descoperit, dar noi stim. Ar fi frumos sa-i amintim si sa nu-i uitam.

  • TOP 8 cei mai mari inventatori ai tuturor timpurilor
PR Total este un serviciu online dedicat companiilor care doresc sa informeze publicul tinta prin comunicate de presa. Acest serviciu de comunicate de presa online este gratuit! PR Total ofera posibilitatea oricarei companii sa publice gratuit comunicate de presa pe acest portal online.